Over Fred de la Bretoniere

Fred de la Bretoniere

In het laatste jaar van de tweede wereldoorlog zag een van Nederlands bekendste ontwerpers van schoenen, tassen en andere leerproducten waaronder modieuze riemen, het levenslicht. Fred de la Bretoniere wist al vanaf zijn jonge jaren dat hij voor vrouwen degelijke, maar vooral comfortabele, schoenen wilde ontwerpen. Daarbij was hij ervan doordrongen dat Nederlanders ook erg gesteld zijn op een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Schoenen en tassen van deze Nederlandse ontwerper blijven daarom in tegenstelling tot de creaties van sommige buitenlandse designers, betaalbaar. Zijn ontwerpen waren zo succesvol dat Fred de la Bretoniere in 1971 kon investeren in zijn allereerste winkel in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. In dezelfde stad waar destijds ook zijn ontwerpatelier gevestigd.

Fred de la Bretoniere ontwerper Zweedse muilen

Grootste succesnummer van Fred de la Bretoniere in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw, waren zijn Zweedse muilen. Deze schoenen met houten zool geïnspireerd op de bekende Oudhollandse klomp waren uitgevoerd met leer dat met kopspijkers werd vastgezet aan de zool. De muilen vonden grote aftrek bij elke vrouw in deze tijd die een modieus uiterlijk belangrijk vond, maar daarvoor geen concessies wilde doen aan het comfort van haar schoeisel. Waar Parisiennes zich moeizaam voortbewogen op onmogelijke hoge hakken, sprong de Nederlandse vrouw frivool op de fiets met haar Zweedse muilen.

Fred de la Bretoniere beste ontwerper van schoenen en tassen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Fred de la Bretoniere in 1976 door zijn vakgenoten, maar eigenlijk ook door elke Nederlandse vrouw, werd verkozen als beste ontwerper van schoenen en tassen in het land. Deze prijs was het begin van een zeer succesvolle carrière en de opening van meerdere winkels in Nederland.